Masz pytania?Zadzwoń: +48 506 449 203
Rejestracja onlineSkorzystaj z systemu rejestracji online
Godziny otwarciaPon, śr, pt 8:00 -18:00
baner świeże owoce

Przepisy

Zupa krem z dyni i pomidorów (2 porcje):

300g dyni
180g świeżych pomidorów (1 duża szt.)
250ml wywaru z jarzyn (lub rosołu drobiowego)
6g (łyżeczka) płatków suszonego czosnku
6g (płaska łyżeczka) oleju rzepakowego
12g (2 łyżeczki) świeżej natki pietruszki
przyprawy do smaku: tymianek, estragon, sól, pieprz ziołowy, słodka papryka, kurkuma.

Sposób przygotowania:

Obraną dynię pokroić w kostkę, oprószyć solą, tymiankiem, estragonem i zapiec około 10 minut w piekarniku w 180 °C (aż zmięknie). Następnie umieścić w kielichu blendera pomidory, wywar warzywny, upieczoną dynię, czosnek, olej, pieprz, słodką paprykę i całość razem zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem podzielić na 2 porcje, udekorować każdą łyżeczką świeżej natki pietruszki.

Wartość odżywcza 1 porcji (380g):

Energia: 103 kcal
Białko: 3,7g
Tłuszcz: 4g
Węglowodany: 12,6g
Błonnik: 6,6g
Wymienniki węglowodanowe: 1,1 WW

Ciekawostka:

Potrawy z udziałem dyni stanowią dobre źródło β-karotenu, błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz wielu potrzebnych organizmowi składników mineralnych: magnezu, miedzi, manganu i fosforu.

krem z dyni i pomidorów

PASZTET ZAPIEKANY DROBIOWY (foremka):

200g fileta z indyka
400g wątróbki drobiowej
90g marchwi (2 sztuki)
100g cebuli (2 małe szt.)
45g pietruszki (1 sztuka)
55g jaja (1 sztuka)
50g bułki pszennej (1 sztuka)
10g masła (2 łyżeczki)
12g natki pietruszki (2 łyżeczki)
sól, majeranek, pieprz ziołowy do smaku

Przygotowanie:

Mięso ugotować z jarzynami i przyprawami (rosół można wykorzystać później do obiadu), ostudzić.
Bułkę zalać przygotowanym rosołem i odstawić do moczenia. Wątróbkę poddusić do miękkości z dodatkiem masła i ostudzić. Mięso indycze, wątróbkę oraz ugotowane jarzyny przekręcić razem przez maszynkę, wraz z odciśniętą bułką. Farsz doprawić do smaku przyprawami, połączyć z jajkiem, dobrze wymieszać, przełożyć do foremki wyłożonej złotkiem i zapiec 40-50minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Wartość odżywcza 1 porcji (97g- 3 plasterków):

Energia: 109kcal
Białko: 13g
Tłuszcz: 4,2g
Węglowodany: 4,5g
Błonnik: 1,1g
Wymienniki węglowodanowe: 0,5WW

pasztet

Pasta z ciecierzycy i pomidorów (8 porcji):

180g ugotowanej ciecierzycy (szklanka)
220g pomidorów bez skórki (2 szt.)
20g nasion słonecznika (2 łyżki)
20g oleju rzepakowego (2 łyżki)
3g suszonego czosnku (1/2 łyżeczki)
sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka do smaku.

Sposób przygotowania:

Składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować na gładką masę.

Wartość odżywcza 1 porcji (2 łyżek pasty):

Energia: 82,7 kcal
Białko: 3,1g
Tłuszcz: 4,3g
Węglowodany: 6,3g
Błonnik: 2,5g
Wymienniki węglowodanowe: 0,6 WW.

Ciekawostka:

Ciecierzyca (groch włoski, fasola garbanzo) jest rośliną strączkową zawierającą białko o wysokiej wartości biologicznej, dlatego też stanowi dobry zamiennik mięsa. Dzięki bogactwie witamin z grupy B, szczególnie ryboflawiny, niacyny, kwasu pantotenowego i pirydoksyny, ciecierzyca wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, syntezę hormonów w organizmie oraz opóźnia procesy starzenia.

pasta z ciecierzycy i pomidorów

© 2017 beatalewandowska-jg.pl  |  Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wdrożenie Studio Stadnicka.com

© 2017 beatalewandowska-jg.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i wdrożenie Studio Stadnicka.com