Masz pytania?Zadzwoń: +48 506 449 203
Rejestracja onlineSkorzystaj z systemu rejestracji online
Godziny otwarciaPon, śr, pt 8:00 -18:00
baner świeże owoce

Oferta

Profilaktyka chorób cywilizacyjnych

Gabinet oferuje pomoc wszystkim chcącym zatroszczyć się o swoje zdrowie, wyeliminowanie nieprawidłowych nawyków żywieniowych oraz wdrożenie zasad racjonalnego odżywiania.
Styl życia złożony z prawidłowych nawyków żywieniowych, obfitujący w praktyczne umiejętności komponowania pełnowartościowych posiłków, dokonywania właściwych wyborów żywieniowych, a także umiejętności godzenia życia zawodowego z dbałością o zdrowie stanowią podstawę utrzymania dobrej kondycji psychicznej i fizycznej na długie lata.
Troska o prawidłowy wzorzec odżywiania zaspokajający indywidualne potrzeby energetyczne organizmu oraz zapewniający podaż wszystkich niezbędnych składników mineralnych i witamin znacznie minimalizuje ryzyko związane z rozwojem chorób żywieniowozależnych, m.in. cukrzycy typu 2, otyłości, nadciśnienia tętniczego, niektórych nowotworów złośliwych.

Dietoterapia nadwagi i otyłości

Otyłość jest chorobą ogólnoustrojową zaliczaną do grupy chorób cywilizacyjnych XXI wieku.
Wyniki badań epidemiologicznych wskazują na związek nadmiernej masy ciała ze zwiększoną zachorowalnością m.in. na choroby układu krążenia, cukrzycę typu 2, choroby przewodu pokarmowego oraz niektóre nowotwory złośliwe.

Właściwa dietoterapia oraz obniżenie masy ciała o około 10% pozwala na uzyskanie wymiernych korzyści zdrowotnych: normalizację ciśnienia tętniczego krwi, poprawę stanu odżywienia organizmu (uzupełnienie niedoborów witaminowo-mineralnych), obniżenie poziomu cholesterolu, poprawę samopoczucia fizycznego i psychicznego.
Przy układaniu diet redukcyjnych brane są pod uwagę wyniki badań pacjentów, preferencje żywieniowe i tryb życia, współtowarzyszące jednostki chorobowe oraz przebyte zabiegi operacyjne, stosowane dotychczas diety redukcyjne. Następnie indywidualnie do możliwości pacjentów konstruowane są jadłospisy redukcyjne umożliwiające wypracowanie umiejętności komponowania prawidłowo zbilansowanych posiłków oraz eliminację dotychczasowych błędów żywieniowych.

Dietoterapia zaburzeń odżywiania (bulimia, anoreksja)

Terapia zaburzeń odżywiania wymaga interdyscyplinarnego podejścia, które polega na jednoczesnej współpracy wielu specjalistów z zakresu ochrony zdrowia.

Leczenie żywieniowe ma na celu normalizację masy ciała, poprawę stanu odżywienia oraz podniesienie jakości życia pacjentów. W trakcie trwania procesu terapii pacjentka ma zapewnioną opiekę żywieniową połączoną z elementami psychodietetyki, co w wielu przypadkach może stanowić szansę na zwiększenie skuteczności działań terapeutycznych oraz szybszy powrót do zdrowia.

Żywienie dzieci i młodzieży

Racjonalne żywienie dzieci i młodzieży oraz regularna aktywność fizyczna stanowią podstawowy element zdrowego stylu życia oraz tworzą ważny obszar profilaktyki chorób cywilizacyjnych.
Diety młodego pokolenia są często nieprawidłowo zbilansowane pod względem zawartości podstawowych składników odżywczych, charakteryzują się również wieloma niedoborami witaminowo -mineralnymi. Warto pamiętać, że nieprawidłowy stan odżywienia organizmu pociąga za sobą ryzyko zwiększonej podatności na infekcje, trudności w przyswajaniu wiedzy, a w konsekwencji również obniżonej jakości życia dziecka.
Prawidłowo zbilansowana dieta, uwzględniająca podaż wszystkich niezbędnych składników odżywczych, edukacja żywieniowa oraz zmiany we wzorach myślenia umożliwią normalizację masy ciała, zmianę nawyków żywieniowych i poprawę samopoczucia, a także w znacznym stopniu przyczynią się do obniżenia ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych związanych z wadliwym sposobem odżywiania.

Żywienie w chorobach cywilizacyjnych

Wiele chorób cywilizacyjnych jest nieodłącznie związanych z właściwym postępowaniem dietetycznym, którego celem jest wspomaganie procesu leczenia, zmniejszenie intensywności objawów i powikłań zdrowotnych, a także zapewnienie jak najlepszej jakości życia chorym.
Dietoterapii wymagają m.in.:
cukrzyca typu 2, zaburzenia profilu lipidowego (hipercholesterolemia, hipertrójglicerydemia), choroby trzustki i wątroby, refluks żołądkowo-przełykowy, choroby tarczycy, zespół policystycznych jajników (PCOS), nieswoiste choroby zapalne jelit, choroby nowotworowe, zaburzenia odżywiania (anoreksja, bulimia), alergie pokarmowe.

Zapraszam wszystkich, którzy chcą poprawić swój stan zdrowia i poznać zasady żywienia w chorobach cywilizacyjnych.

Żywienie w okresie ciąży i karmienia

Zarówno okres ciąży jak i karmienia wymaga szczególnej dbałości o właściwą i dobrze zbilansowaną dietę. Okres ciąży (oraz laktacji) wiąże się ze zwiększonym zapotrzebowaniem kalorycznym oraz witaminowo-mineralnym.
Właściwy wzorzec żywieniowy zapewni prawidłowy rozwój płodu, uchroni przed zbyt szybkim i niekontrolowanym przybieraniem na wadze, a także zmniejszy ryzyko wystąpienia cukrzycy ciążowej.
Kierując się dobrem mamy i dziecka konstruowane są jadłospisy zapewniające podaż wszystkich składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego przebiegu ciąży, a następnie dostosowane również do okresu laktacji.